Kamerkunst

KAMERKUNST
De kunst die te zien zal zijn, gaat over de vragen van het leven en kan het hart raken.
Iedere woensdag en zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur

Bekijk de agenda voor actuele openstelling en afwijkingen.

Citaat:

Kunstenaars reageren op vragen over het leven. Anders dan anderen, doen zij dit los van dogma’s. Kunstenaars zijn vrijdenkers en zien kansen waar anderen angstig zijn. De samenleving kan veel van hun blik leren. Kunst, in welke vorm ook, kan vertrouwen helpen ontwikkelen; vertrouwen op je identiteit, op je omgeving, je toekomst. Het is onze kunst, die ons allen verbindt.

Uit Trouw, 25-01-2017

Kunst kan, net als religie en sport, een bron zijn van inspiratie en zingeving. Daarom organiseren we elk jaar drie of vier tentoonstellingen in de Hooglandse Kamer.

De kunst die te zien zal zijn, gaat over de vragen van het leven en kan het hart raken. Er wordt in het bijzonder ruimte gemaakt voor Leidse kunstenaars.


Expositie: Foto’s van Gerhard van Roon (www.gerhardvanroon.nl) en Leonie van der Helm (www.leonievanderhelm.nl) – in de Hooglandse Kamer

Thema: ‘Tussen vervreemding en thuiskomen’
Data: 10 september t/m 31 december 2022

Openingstijden: Elke woensdag en zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur
Bekijk de agenda voor actuele openstelling en afwijkingen.


De mensen op de foto’s van Gerhard van Roon zijn allemaal in ‘uniform’. Ze dragen strakke donkere pakken, dassen en keurige schoenen. Ze praten in een mobiele telefoon. En als ze in een groepje bij elkaar staan, kun je zien dat er een werkgesprek gevoerd wordt. De omgeving ziet er net zo strak uit als hun pakken. De gebouwen zijn hoog en kostbaar. Hier word je afgerekend op je prestaties. Je kwetsbare kant kun je hier beter niet vertonen. Thuis kun je hier niet zijn…
Gerhard van Roon maakte deze foto’s op locaties in Europa waar de ‘Haute Fianance’ woont: Parijs, Brussel, Amsterdam en Frankfurt, tijdens de bankencrisis van 2008 maar de plaatsen zijn eigenlijk inwisselbaar. En nu hebben ze weer een nieuwe actualiteit. Want opnieuw lijkt geld de motor te zijn, die de samenleving drijft. Waar kun je gewoon mens zijn, in 2022?

De mensen op de foto’s van Leonie van der Helm zijn allemaal in hun eigen omgeving. Ze zijn thuis, de plek waar ze zich terug kunnen trekken, zichzelf kunnen zijn en geborgenheid vinden. Elk huis is anders ingericht. Als je even goed kijkt kun je zien: Elk ‘nest’ past precies bij de bewoner ervan. Wij richten ons huis zo in dat wij er thuis kunnen komen, als de (werk)dag erop zit. Want ieder mens heeft een veilige plek nodig.

Gerhard van Roon studeerde in 1994 af aan de KABK Den Haag en vestigde zich als freelance fotograaf in Den Haag. Behalve opdrachtfotografie maakte hij ook enkele fotoboeken van eigen projecten en in opdracht van bedrijven en organisaties. Sinds 2012 ligt de nadruk in zijn werk op luchtfotografie vanuit een vliegtuig, zie www.Kunst-en-Vliegwerk.com. Naast fotograaf is hij commercieel piloot en geeft les bij VliegopleidingenRotterdam (VOR). Ook is hij bestuurslid van de Nederlandse beroepsorganisatie voor professionele fotografen DuPho.

Leonie van der Helm (1973) studeerde in 2018 af aan de School voor Fotografie in Utrecht. Sindsdien werkt zij in opdracht van particulieren en bedrijven en aan eigen projecten. Zij is gefascineerd door de mens, zijn gedrag en zijn (sociale) omgeving. Dat zie je terug in haar foto’s. In 2020 maakte Leonie een serie lockdownportretten, waarvan er tien door de Museum De Lakenhal werden aangekocht en geëxposeerd. Het jaar daarop maakte zij als Stadsfotograaf de serie ‘Thuis’, die nu in de Hooglandse Kamer is te zien. Daarvan verscheen ook het foto- en verhalenboek ‘Thuis’.

KAMERKUNST

AGENDA & PLANNING