Over de kamer

OVER DE KAMER
Het doel van het pilotproject is het openen van de deuren van de Hooglandse Kerk voor de stad, om zo een verbinding tussen de stad en de kerk te creëren. 

De Hooglandse Kamer is een pilotproject op initiatief van de Leidse Binnenstadsgemeente, de belangrijkste gebruiker van de Hooglandse Kerk in het centrum van Leiden, voor het seizoen 2021-2022. Het doel van het pilotproject is het openen van de deuren van de Hooglandse Kerk voor de stad, om zo een verbinding tussen de stad en de kerk te creëren. 

In de Hooglandse Kamer komen exposities met kunst van vooral Leidse kunstenaars die het hart raakt, gesprekken met boeiende mensen uit Leiden en uit het hele land en door middel van muziek. De Hooglandse Kamer krijgt een eigen ingang aan de Hooglandse Kerkgracht 58, die direct toegang geeft tot een prachtige expositieruimte. Deze expositieruimte geeft op haar beurt direct toegang tot de Hooglandse Kerk, wanneer deze kerk niet verhuurd of in gebruik is. Er komen rondleidingen op die dagen en er zal meer muziek te horen zijn. Zo maakt de Hooglandse Kamer ruimte voor verbinding tussen stad en kerk en tijd voor bezieling.

Het initiatief is mede mogelijk gemaakt door een startsubsidie uit het Vitaliseringsfonds van de Protestantse gemeente Leiden. Op dit moment worden aanvragen voorbereid bij andere fondsen om te kijken of het project na de pilotfase kan worden voortgezet. Dat hangt ook af van de vraag of de Hooglandse Kamer voldoende vrijwilligers weet aan te trekken. Zodra zich ook andere partners aan het project verbinden (zie voor een uitnodiging daartoe KAMERGENOTEN), worden die ook op deze pagina vermeld.

De Hooglandse Kamer is gevestigd in de Hooglandse Kerk

Meer over het gebouw van de Hooglandse Kerk en de mogelijkheden tot commerciële verhuur ervan voor (grootschalige) evenementen, feesten en congressen is te vinden op www.hooglandsekerk.com.

Stichting Vrienden van de Hooglandse Kerk zet zich in voor de instandhouding van en vernieuwingen in  het gebouw. Giften aan deze stichting zijn fiscaal aftrekbaar. Zie voor deze stichting verder www.vriendenhooglandsekerk.nl

De Leidse Binnenstadsgemeente gebruikt de Hooglandse Kerk voor haar kerkdiensten. Zie verder www.leidsebinnenstadsgemeente.nl. Datzelfde geldt voor de Leidse Ekklesia, zie www.ekklesialeiden.nl  

De Hooglandse Kerk is ook de thuisbasis van de Leidse Cantorij, die onder meer bij kerkdiensten optreedt. De Leidse Cantorij heeft een eigen website: www.leidsecantorij.nl.

X
X